Este sau nu necesar postul?

Trăim într-o societate liberă și democrată în care fiecare are dreptul de a fi cine vrea. Fiecare are dreptul de a fi respectat indiferent de culoare, rasă sau religie. Cu toate acestea desigur că nu putem să facem orice ne trece prin cap, trebuie să respectăm anumite legi scrise dar mai ales nescrise. Despre aceste legi nescrise vreau să scriu în continuare în acest articol. Aceste legi nescrise se regăsesc în toate domeniile de activitate, însă eu vreau să scriu despre acele legi nescrise care se regăsesc în religie. Alături de politică și sport, religia este poate unul din cele mai discutate domenii născând fel de fel de controverse. Indiferent de culoarea, etnia sau naționalitatea pe care o avem fiecare dintre noi crede în ceva fie ca este vorba despre Iisus Hristos, Buddha sau Allah.

Indiferent de credința pe care o are fiecare dintre noi există o conexiune comună între acestea. Această conexiune se numește post. Ce reprezintă postul? Postul este acea lege nescrisă despre care aminteam mai sus, prin care ne este interzis să consumăm anumite alimente și băuturi pentru o anumită perioadă de timp. Lista de restricții pe perioada postului diferă însă de la o religie la alta.

Chiar dacă foarte mulți dintre cei care respectă postul consideră ca abținându-se de la a consuma anumite alimente și băutură au respectat întocmai cerințele postului acest lucru nu este nici pe departe adevărat! A ține post nu înseamnă doar a te abține de la a consuma anumite alimente și băuturi ci această abstinență trebuie să fie însoțită și de la abținerea de gânduri rele, pofte trupești precum și de la săvârșirea de fapte rele. Adevăratul post presupune în primul rând curățirea sufletului urmată apoi de curățirea trupească.

Probabil că majoritatea dintre noi au ținut cel puțin odată post, însă câți dintre noi știu care este originea postului? Se spune că postul a început în Rai atunci când Dumnezeu le-a interzis lui Adam și Eva să mănânce din pomul cu mere. Acesta a fost se pare momentul de început a-l postului, ulterior fiind practicat de către tot mai multe popoare și religii. La începuturile sale postul nu prevedea durata sau obligațiile pe care cel care ține post trebuie să le îndeplinească. Ulterior biserica a stabilit norme prin care se stabilea durata și severitatea respectivului post.