Floriile una dintre cele mai importante sărbatori

Paștele este considerat de către majoritatea credincioșilor ca fiind ce-a mai importantă sărbătoare religioasă, deoarece sărbătorile pascale semnifică Învierea lui Iisus Hristos. Ce poate fi mai important și mai frumos decât Învierea Domnului nostru Iisus Hristos?

Cu o săptămână înaintea acestei sărbători atât de importante creștinii celebrează o altă sărbătoare foarte importantă și anume Floriile. Pe lângă faptul că Floriile prevestesc că peste fix o săptămână vom sărbători Învierea lui Iisus Hristos, această sărbătoare vestește cu mare bucurie și speranță Intrarea Domnului în Ierusalim. Deși la doar 5 zile de la Intrarea Domnului în Ierusalim acesta va pătimi pentru mântuirea neamului, Floriile sunt prima sărbătoare religioasă care prevestește ce-a mai mare minune a Lumii și anume Învierea Domnului Iisus Hristos!

În popor ziua de Florii mai este cunoscută ca și ziua florilor, stâlparilor sau vlăstarilor, astfel că în această zi sunt sărbătoriți cei care poartă nume de flori chiar dacă această sărbătoare este în Postul Paștelui.

Pe lângă faptul că în ziua de Florii se sărbătoresc cei care poartă nume de flori, această zi este marcată de tot felul de tradiții și obiceiuri încă din timpuri străvechi. Aceste superstiții, obiceiuri și tradiții sunt diferite în funcție de zona în care se sărbătoresc. În cele ce urmează o să vă prezint pe scurt o parte din tradițiile, obiceiurile și superstițiile cele mai cunoscute care încă se mai sărbătoresc.

– Floriile mai sunt cunoscute ca și ziua în care urzicile se ”căsătoresc”, deoarece în această zi urzicile înfloresc și nu mai sunt bune de mâncat.

– După cum bine știm cu toții cei care se duc la biserică în ziua de Florii vin acasă cu crengi de salcie sfințită pe care o pun la uși, ferestre sau împodobesc icoanele. Însă câți dintre cei care fac acest lucru știu ce simbolizează crenguța de salcie? Poate că vi se pare o întrebare prostească însă vă spun din propria experiență că nu este o întrebare prostească. Pentru a nu rămâne fără un răspuns la această întrebare permiteți-mi să vă zic că salcia sfințită în ziua de Florii semnifică atât renașterea naturii cât și modul în care a fost întampinat Iisus Hristos la intrarea în Ierusalim.

– O altă tradiție legată de crenguțele de salcie spune că acestea trebuie date ca hrana la vite pentru a fi sănătoase tot anul și a se înmulți.

Acestea sunt doar câteva din cele mai importante tradiții care sau păstrat de-a lungul timpului.